Danskerne foretrækker akupunktur i stedet for medicin

Mindst 24 pct. af den danske befolkning har brugt akupunktur på et eller andet tidspunkt i livet og 7 pct. har brugt metoden indenfor det seneste år. Hele 94 pct. af indlagte patienter er interesserede i at modtage akupunktur som supplement til konventionel behandling under deres indlæggelse på hospitalet, viser en undersøgelse med 500 patienter. 54 pct. af de indlagte ville endda hellere modtage behandling med akupunktur før almindelig medicinsk behandling.  Se hele undersøgelsen i faktaboksen til højre.

Sygehusene er vilde med akupunktur

Mens nogle af politikerne er lidt tilbageholdende med at implementere akupunktur, så er metoden for længst kommet ind af bagdøren. Akupunktur bliver tilbudt på alle fødeafdelinger i Danmark, og allerede i 2009 viste to danske undersøgelser, at akupunktur blev benyttet på 31 pct. af de danske sygehuse og på 14 pct. af alle danske sygehusafdelinger. Og interessen for akupunktur var stor, når man spurgte ind til ønsker for fremtidig behandling; således meldte 20 pct. af sygehusafdelingerne tilbage, at de planlagde eller ønskede at benytte akupunktur i fremtiden.

Sundhedsstyrelsen er ved at vurdere akupunkturs virkning

Sundhedsstyrelsens udsendte i februar et nyhedsbrev angående en høring, hvor Sundhedsstyrelsen ønsker at styrke forskningen og dermed evidensgrundlaget for de ikke-kirurgiske behandlinger, mht. behandling af “rodpåvirkning” i nakken med udstrålende symptomer til armen.

Forskning dokumenterer, at akupunktur er et fantastisk redskab til behandling af ovenstående lidelse(r), hvor patienterne ofte kan få en god virkning af behandlingen. Samtidig er behandlingen som regel en “kur” med et behandlingsforløb, hvorefter mange klarer sig helt uden smertestillende medicin. Dermed er det også en meget billig behandlingsform i længden.

Sundhedsøkonom positiv overfor akupunktur

– Kombinationen af stigende evidens for behandlingseffekt af akupunkturbehandling for især smertetilstande, og undersøgelser, der viser, at det også er et omkostnings-effektivt tilbud, baner utvivlsomt vejen for en bredere accept af akupunktur i det “konventionelle” sundhedsvæsen”, har sundhedsøkonom, Kjeld Møller Pedersen skrevet i en kronik i Danske Akupunktørers magasin “Akupunktur” i 2013.

Kilde: forskning.dk - juni 2015