Tryg ved din akupunktør?

Hans ErikHos Foldberg Akupunktur er vi hvert år værter for kommende dygtige akupunktører fra Akupunktur Akademiet i Aarhus, som kommer her i klinikken for at træne deres praksis og selve håndværket at sætte nåle korrekt. Jeg glæder mig hver gang over deres høje faglighed og den ydmyghed, som de møder faget med.

Det er helt afgørende, at vi og fremtidens akupunktører omfatter faget med respekt. I utrænede hænder kan akupunktur være farligt, selvom vi normalt anser behandlingsmetoden for at være både sikker, effektiv og fri for bivirkninger.

Når de studerende er færdige med deres uddannelse på Akupunktur Akademiet har de 3.699 timers teoretisk og praktisk uddannelse med sig. Det svarer til 2,5 års fuldtidsstudier, som de skal have opnået inden for tre år. Det er samtidig et krav for at blive optaget i Danmarks største brancheforening "Praktiserende Akupunktører" (PA), som jeg selv var med til at stifte i 1988.

Det er udtryk for en faglighed og respekt, som jeg savner hos nogle af de sundhedspersoner, der giver sig til at praktisere akupunktur efter et efteruddannelseskursus eller lignende.

Jeg glæder mig over, at jeg kan bidrage til de studerendes uddannelse, og at deres besøg i klinikken samtidig giver mig input om den sidste nye viden på feltet. At være underviser gør mig samtidig i stand til altid at tage udgangspunkt i, hvad der er 'best practice' på feltet, når jeg behandler mine egne patienter.

Hver dag i klinikken er jeg taknemmelig over, at mennesker søger behandling med akupunktur, og at vi faktisk er i stand til at behandle og lindre lidelser og tilstande, som mange ellers går forgæves med i det etablerede sundhedsvæsen.

Fra tid til anden blusser debatten om alternativ behandling op. Akupunktur er den næstmest hyppige alternative behandlingsform. Diskussionen om hvem der kan og må behandle hvad, er heller ikke ny. Den aktuelle debat handler om, at Styrelsen for Patientsikkerhed mener, at læger skal have eneret på at udføre akupunktur på brystkassen, og deres ønske er oven i købet fremsat som et lovforslag i Folketinget.

Hos Foldberg Akupunktur er vi uenige i lovforslaget. Vi ønsker, at lovgiverne ser på uddannelsens indhold og kvalitet frem for på titler.
  • 351.000 danskere modtog akupunktur i 2016
  • Siden 2007 har brancheforeningen Praktiserende Akupunktørers knap 800 medlemmer udført ca. 5 mio. behandlinger på brystkassen.
  • I ét tilfælde ud af de 5 mio. behandlinger har det medført en punkteret lunge hos patienten.
Et tilfælde er et for meget, og det er dybt ulykkeligt for patienten. Men når Styrelsen for Patientsikkerhed siger, at patienter er i 'overhængende fare', når vi taler om ét tilfælde ud af fem mio. behandlinger på 10 år, er det at forvrænge proportionerne helt ud i det groteske. De skaber samtidig en helt unødvendig usikkerhed hos de mange patienter som år efter år opnår gode resultater af behandlingen blandt andet med akupunktur på brystkassen.

Her kommer vi så til kernen i problemet, nemlig at akupunktør er en ubeskyttet titel, og at vores faglighed kan være uigennemskuelig for patienterne. Andre bruger ofte titlen på baggrund af efteruddannelseskurser, som i omfang er helt utilstrækkeligt til at opnå viden, fornemmelse for og håndelag med at sætte nålene korrekt.

I Praktiserende Akupunktører har vi i mange år talt for at etablere formelle krav til uddannelse og autorisation som akupunktør, og vi arbejder for at vores stemme bliver hørt i den verserende debat. Får Styrelsen for Patientsikkerhed deres krav opfyldt, vil det være til skade for rigtig mange mennesker, som i dag oplever gode resultater af akupunktur bl.a. på brystkassen.

Her kan du læse om Akupunktør Akademiets uddannelse af akupunktører.


Nl i hnd  tilfreds-kvinde MG 1580  BEHANDLING